Volgende week is het precies twee jaar geleden dat mijn vader overleed.


Al tijdens zijn ziekteproces maar zéker na zijn overlijden merkte ik 3 enorm sterke, terugkerende gedachten op, die ik al veel vaker had gehad, maar nog nooit zó bewust had opgemerkt als nu.

Die gedachten zijn:

Wat als…
Stel dat… & Had ik maar…

Ik merkte dat deze gedachten elkaar vrijwel altijd opvolgen en samensmelten, alsof ze zich ‘voeden’ met een groeiend verhaal in mijn hoofd.
Deze 3 zinnetjes creëren allerlei alternatieve scenario’s in mijn hoofd en eerlijk gezegd zijn dat meestal niet echt ‘rooskleurige’ scenario’s!

Nu viel het me op dat géén van deze gedachten gericht zijn op het huidige moment; het NU, maar op (angst voor) de toekomst en/of (spijt van) het verleden.

Ze deden me pijn en bovendien merkte ik dat deze gedachten me helemaal vast zetten in mijn hoofd; in mijn denken!

Vermoedelijk is dat omdat er binnen deze ‘denk-kaders’ totaal geen ruimte is voor (nieuwe of andere) mogelijkheden! Zo ontstaat er een steeds groter groeiend verhaal… een soort ‘denk-cirkel’ die, zoals jij misschien ook wel eens hebt gemerkt, best lastig te doorbreken is, maar daar vond ik iets op!

Niet alleen in mijn coaching maar absoluut ook in mijn persoonlijke leven vind ik het heerlijk om vragen te stellen. Nieuwsgierige vragen die uitnodigen om die cirkel te doorbreken.

Nieuwsgierigheid zorgt namelijk voor verkenning, (zelf)onderzoek, leren en ontwikkeling, kortom; voor groei!

 

In de trajecten die ik begeleid, gebruik ik regelmatig vragen uit het zgn. ‘GROW-model’. GROW staat voor: Goal – Reality – Options – Way forward.

Een greep uit een aantal GROWvragen:

Goal: (Je doel) – ‘Wat maakt dat (onderwerp) voor jou belangrijk is?’

Reality: (Je situatie nu) – ‘Wat houdt je bezig en wat speelt er? Wat doe, denk, voel en wil je in de huidige situatie en wat doe je níet?’

Options-vragen: (Je mogelijkheden, opties) – ‘Welke mogelijkheden zie je om (gewenste resultaat) te bereiken? Wat zijn daar evt. alternatieven voor en welk effect hebben ze mogelijk op het resultaat?’


Way Forward-vragen: (hoe nu verder, plannen) – ‘Hoe gemotiveerd ben je om ermee aan de slag te gaan en hoe kun je je motivatie evt. versterken? Wat helpt jou daarbij?’

Als jij ook wel eens voelt dat je vastloopt in zo’n denk-cirkel; ga dan op verkenning! Wordt nieuwsgierig en stel jezelf eens (bijvoorbeeld een aantal GROW) vragen.

Ik ben heel benieuwd wat het je oplevert!

Wil je daar liever samen mee aan de slag? Voel je welkom om kennis te maken tijdens een (digitale) koffiedate of klik op de knop hieronder om meer te lezen!

Een lieve groet,
Iris.